Vóór de heroprichting

Zover we kunnen nagaan werd in Echt al in 1891 een carnavalsvereniging opgericht. Maar naar alle waarschijnlijkheid werd voor 1891 ook al carnaval gevierd. De vereniging was voor de hele gemeente Echt. Zo trok in 1892 dan ook één van de eerste carnavalsoptochten door de hele gemeente Echt. Hoevaak er vanaf hier carnaval werd gevierd konden we helaas nergens terugvinden.

De carnavalsvereniging werd echter in 1938 door “Meister” Bair Smeets in ere hersteld. Hij was de drijvende kracht achter de Echter carnaval en werd dan ook twee jaar Prins (1938 en 1939), waarschijnlijk door het ontbreken van de juiste kandidaten. Hij kreeg hierdoor de bijnaam “Bair Dezelfde”.

Na de 2e wereldoorlog werd de draad weer opgepakt en trok op zondag 3 maart 1946 weer een optocht door het Aesterriek. Aan het hoofd stond Prins Huib I (van Montfort). Hij werd opgevolgd door in 1947 Prins Jan I (Simons), in 1948 door Prins Nol I (Schlosmacher) en in 1949 door Prins Pierre I (van Neer). In 1950 werd er wel carnaval gevierd, maar was er geen Prins en Raad van Elf. Ook was er geen officieel programma van “de Aester”, maar er werd wel een carnavalsgazet uitgegeven. In 1951 was er weer een Raad van Elf samengesteld, bestaande uit twaalf(!) personen, zes personen uit Echt en zes personen uit Pey. Uit deze twaalf werd de nieuwe Prins gekozen. Dat ging op toerbeurt, een jaar uit Pey en dan een jaar uit Echt. Als eerste werd Wiel Mols in 1951 als prins gekozen. Een jaar later, in 1952, mocht Jan Vergoossen de scepter zwaaien over het Aesterriek. Maar helaas duurde deze opleving slechts twee jaar. Toen ging men in Pey alleen verder.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus werd er toch carnaval gevierd met een heuse Prins en Raad van Elf alleen officieus wel te verstaan. Men ging toen vooral naar Velden, Grubbenvorst en Lottum waar “Gekke Maondaag” werd gevierd. Met de heroprichting van “de Aester” in 1959, werd met dit gebruik gestopt.